Publieke consultatie over de wijziging van de VLAREM wetgeving om 5G mogelijk te maken
Om 5G mogelijk te maken, wil Vlaanderen de stralingsnormen voor zendantennes versoepelen. 5G betekent het gebruik van hogere frequenties, waarvan de mogelijke gezondheidseffecten niet zijn onderzocht, én een toename van de huidige frequenties, waarvan bekend is dat ze schadelijk zijn en waarvan mensen die lijden aan EHS nu reeds ziek zijn. Zeg dat u niet akkoord bent met deze wetswijziging.
Bericht overgenomen van Beperk de Straling:
De Vlaamse regering wil de stralingsnormen voor gsm-masten wijzigen, als voorbereiding voor de uitrol van 5G. Het volledige dossier kan je hier vinden: https://inspraak.omgeving.vlaanderen.be, als je een beetje naar beneden scrolt (bij ‘VLAREM WIJZIGING: Consultatie over de aanpassingen…..’).
5G zal leiden tot een extreme toename van zendantennes, praktisch elke 200 meter, die zonder je goedkeuring aan de lantaarnpaal voor je deur kunnen geplaatst worden, op enkele meters van je slaapkamer. De mogelijke gezondheidseffecten van de nieuwe frequenties kent men niet. Vindt u ook niet dat dit eerst grondig moet worden onderzocht? De lopende publieke consultatie is je enige mogelijkheid tot inspraak.
Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen een bezwaarschrift indienen tegen deze wijziging. Hoe? Heel eenvoudig. Hier vind je een modelbrief die we voor jou hebben gemaakt. Je kan deze aanpassen, inkorten of dingen toevoegen, zodat ieders bezwaarschrift wel een beetje anders is. We stellen ook voor dat je er eerst een pdf van maakt, indien mogelijk.
Vergeet zeker niet je naam, adres, plaats en datum toe te voegen op de laatste pagina.
Wees snel, de inspraakperiode loopt tot 13/6/2021.
Hoe het bezwaarschrift indienen:
- Per mail via consultatie_wetgeving_zendantennes@omgeving.vlaanderen.be
- Per brief naar Departement Omgeving, Afdeling Vlaams Planbureau voor Omgeving, Graaf de Ferrarisgebouw, Koning Albert II-laan 20 bus 8, 1000 Brussel
Alvast hartelijk dank!
Zie ook dit artikel in De Standaard:
“De uitrol van 5G in Vlaanderen was niet mogelijk zonder de Vlaamse regelgeving te wijzigen’, zegt Demir. Dat komt omdat een 5G-netwerk gebruikmaakt van hogere frequenties dan 10GHz. Daar waren tot nu toe geen normen voor. Daarnaast moest er ook een nieuwe norm per operator komen, aangezien de Vlaamse regelgeving niet voorzien was op een dynamische afstemming tussen 2G, 3G, 4G en 5G-antennes. Er verandert niets aan de bestaande cumulatieve blootstellingsnorm van 20,6 V/m bij 900MHz. Wat wel wijzigt, zijn de bijkomende normen per zendantenne. Die worden vervangen door een systeem per telecomoperator. Per locatie mogen alle antennes van één operator maximaal 20 procent van de cumulatieve blootstellingsnorm halen.”