Stap voor stap erkenning van EHS in Nederland

9 september 2024 | Artikels

Vorig jaar heeft de Nederlandse Stichting EHS succes geboekt in de richting van erkenning van EHS als handicap. Na meerdere gesprekken met diverse officiële instanties om de mogelijkheid te verkennen om het VN-Verdrag Handicap van toepassing te verklaren op mensen met EHS, is de boodschap duidelijk: in Nederland is EHS officieel een handicap.

Hoe kan deze erkenning mensen met EHS helpen?

Stichting EHS is al enige tijd bezig om partijen stap voor stap achter het idee te krijgen dat het VN-Verdrag Handicap geldt voor mensen met EHS. Na de eerste vruchtbare ontmoetingen met het Ministerie van Volksgezondheid, bevestigde ook de Nederlandse koepelorganisatie voor mensen met een beperking, Ieder(in), dat mensen met EHS onder het VN-Verdrag Handicap vallen – en accepteerde Stichting EHS als lid. Lees hier meer.

Een ander belangrijk resultaat was de bevestiging door het College voor de Rechten van de Mens in Nederland dat mensen met EHS onder het VN-Verdrag Handicap vallen. Dit instituut houdt toezicht op de naleving van het verdrag. Om een ​​beeld te geven van de omvang en ernst van het EHS-probleem, riep de Stichting de Nederlandse elektrogevoelige mensen op om zich bij hetzelfde instituut te melden. Het instituut stuurde uitgebreide reacties aan alle melders. Melden is voor Nederlanders nog steeds mogelijk.

Een nieuwe wet over gelijke behandeling van mensen met een beperking of chronische ziekte

In Nederland is het VN-Verdrag Handicap vertaald naar de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz). Deze wet bepaalt dat mensen met een beperking of chronische ziekte net als iedereen moeten kunnen deelnemen aan de maatschappij – op school, op het werk, het openbaar vervoer en in hun vrije tijd. Scholen, werkplekken, winkels en bedrijven moeten volledige toegang voor iedereen garanderen. Er geldt een verbod op discriminatie en een aanpassingsplicht. Mensen met een beperking kunnen een aanpassing vragen voor hun eigen situatie. Deze aanpassing moet dan proportioneel zijn.

Wat betekent dit voor elektrogevoelige mensen?
De erkenning door het Nederlandse College voor de Rechten van de Mens betekent dat mensen met EHS toepassing kunnen eisen van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Met andere woorden: als u vindt dat u niet mee kunt doen in de maatschappij vanwege uw elektrohypersensitiviteit, kunt u aanpassingen vragen door een beroep te doen op deze wet.

Als u bijvoorbeeld last heeft van straling op het werk en geen geschikte werkplek kunt krijgen, kunt u op basis van deze wet om aanpassingen vragen, en hetzelfde geldt als u naar het ziekenhuis moet, maar niet kan door teveel straling. Maar dat betekent niet dat u altijd krijgt wat u vraagt. Het verzoek om een ​​effectieve aanpassing kan worden afgewezen als de aanpassing onevenredig belastend is. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de aanpassingen veel geld of moeite kosten, een onveilige situatie creëren of niet uitvoerbaar zijn.

Met deze vorm van erkenning hebben mensen in Nederland die lijden aan EHS  nieuwe en belangrijke tools in handen. Er blijft nog veel werk te doen, maar het is een grote stap vooruit en het geeft moed om ook in België de erkenning van EHS opnieuw op tafel proberen te krijgen.

Bron:

https://stichtingehs.nl/nieuwsberichten/activiteiten-stichting-ehs-op-weg-naar-erkenning-ehs-als-handicap/