Symptomen

De meest voorkomende en meest bekende symptomen zijn:

Het aantal symptomen kan ook veel uitgebreider zijn en ze kunnen van persoon tot persoon verschillen naargelang de persoonlijke gevoeligheden. EHS wordt ook elektrostress genoemd, de effecten van stress zullen ook van persoon tot persoon verschillen. Vaak komen symptomen in het begin slechts af en toe voor, maar met de tijd kunnen ze toenemen in frequentie en sterkte.

Ook kan je in het begin slechts overgevoelig zijn voor één bron van elektromagnetische velden, doch dit kan uitbreiden naar andere bronnen.

De symptomen komen soms of deels met vertraging. De meeste mensen met EHS voelen een bron niet onmiddellijk aan, maar gaan zich stilaan slechter voelen. Na de blootstelling is er een recuperatieperiode, vaak spreekt men dan van een griepachtig gevoel. De recuperatieperiode is vaak niet voorbij op het moment dat de volgende blootstelling daar is. Sommige veranderingen in je lichaam kunnen dagen of weken aanhouden. Tegenwoordig kan je nog weinig plaatsen vinden die helemaal stralingsvrij zijn. Je kan stellen dat iedereen 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 in zekere mate blootgesteld is. Een link met blootstelling is hierdoor niet steeds duidelijk.

Op basis van meerdere bevragingen die zijn uitgevoerd bij mensen met EHS, werd hieronder een compilatie van de meest vermelde symptomen gemaakt. Wanneer je vaak meerdere van onderstaande symptomen hebt, is het zeker aangewezen om verder te kijken of je mogelijk EHS bent.

Belangrijk is dat de symptomen verdwijnen als de bron weg is, ook al is dat met vertraging.

Symptomen EHS

Typische lichamelijke symptomen zijn:

Typische psychische symptomen zijn:

Typische gedragsveranderingen zijn:

Bronnen

Op de website van Stichting EHS Nederland worden de symptomen gerangschikt volgens tijdstip na de blootstelling.