Voel je je niet goed in je vel?

Wie zich niet goed in zijn vel voelt of zelfs werkonbekwaam is door burn-out of een „onverklaarbare” aandoening, is mogelijk elektrohypersensitief zonder het te weten. Het is moeilijk om de link te leggen tussen gezondheidsklachten en elektromagnetische straling. We leggen verderop uit hoe dat komt.

Moe, hoofdpijn, slaapproblemen, lusteloos, depressief? Of net hyperactief, opgejaagd en snel geïrriteerd? Je redt jezelf met koffie, een pijnstiller, een slaapmiddel, een zalfje, een paar glaasjes wijn, een sigaret of zoetigheden? Je bent naar de dokter geweest en die heeft niets gevonden?

Dan is de conclusie waarschijnlijk dat het stress is. Stress is de ziekte van de tijd, je bent niet alleen. Er woedt een epidemie aan burn-out en depressie, maar ook aan medisch „onverklaarbare” aandoeningen zoals chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), fibromyalgie, chronische Lyme, … Deze aandoeningen geven vaak een hele lijst vage klachten waar de dokters geen verklaring voor vinden.

Je krijgt allerlei medicijnen voorgeschreven die de symptomen bestrijden. Vaak gaat het om kalmeermiddelen, slaapmiddelen, antidepressiva. Soms worden tekorten aan mineralen (bv. ijzer, magnesium, selenium) en vitamines (bv. vitamine B12) vastgesteld, die je kan aanvullen met voedingssupplementen.

Ook als dit voor een oplossing zorgt, is het goed om nog even verder te lezen.

Elektrostress

Ons lichaam functioneert met behulp van elektrische pulsen waarmee onze hersenen via ons zenuwstelsel elk onderdeel van ons lichaam aansturen. Bovendien transfereren alle cellen in ons lichaam onderling allerhande levensnoodzakelijke stoffen met behulp van elektrische ladingen. Ons lichaam functioneert dus als een bio-elektrisch geheel.

Door de technologische evolutie leven we nu in een zee van elektromagnetische velden. Deze is wel een factor 1018 of een triljoen (of een miljoen miljoen miljoen) keer krachtiger dan de natuurlijke achtergrondstraling waarin onze grootouders en hun voorouders leefden en neemt nog dagelijks toe. Dit zorgt voor een onzichtbare stress, elektrostress. Sommige mensen zijn hier gevoeliger aan en krijgen gezondheidsproblemen.

Er heeft sinds 2010 een ware explosie plaatsgevonden aan smartphones, tablets, hotspots, wifi … met het bijhorende dataverkeer dat draadloos via zendmasten overal doorheen gaat. Of heb je de ongebreidelde toename van zendmasten niet opgemerkt? Deze toename is vooral gekomen met de uitrol van het 3G- en 4G-netwerk. Het aantal zendmasten volgt de vraag. Tussen 2012 en 2014 is het aantal bijvoorbeeld verdriedubbeld, eind 2017 staat de teller al op 7566 antennes (bron: BIPT). Nu plant men 5G om „the internet of things” mogelijk te maken. Hiervoor zullen nogmaals, in Vlaanderen alleen al, vele tienduizenden nieuwe antennes nodig zijn. Binnen enkele jaren krijgt iedereen slimme meters voor elektriciteit, gas en water in huis die continu draadloos met de respectievelijke leveranciers zullen communiceren.

Waarom staan we daar niet bij stil? Omdat we de elektromagnetische straling die deze technologie met zich meebrengt niet zien, horen, ruiken of voelen. Ze is er wel degelijk, ze is perfect meetbaar. En sommige mensen worden er ziek van.

Waarom horen we daar dan niet van? Omdat dokters niet of onvoldoende geïnformeerd zijn. Omdat de overheid ontkent dat er een verband bestaat tussen elektromagnetische straling en de symptomen. Omdat we mensen die in erge mate elektrohypersensitief zijn niet zien, want ze moeten de meest afgelegen plekken opzoeken en kunnen geen gebruik maken van de huidige communicatiemiddelen omdat ze er ziek van worden. Omdat diegenen die het in mindere mate hebben, de link nog niet gelegd hebben.

Je hoeft ons niet te geloven. Vertrouw je eigen lichaam wanneer het zegt dat er iets niet in orde is. Wees kritisch en informeer je via diverse kanalen. Bedenk wel steeds welke belangen de instantie heeft die de informatie verstrekt.