Praktische tips

Computergebruik

Het zou kunnen dat je toch nog last hebt wanneer je met je computer werkt, ook wanneer je geconnecteerd bent mét kabel en de wifi én bluetooth functie hebt uitgeschakeld. Dit kan zijn door de elektronische schakelingen in je computer of door vuile stroom van het elektriciteitsnet. Hieronder enkele tips:

School, werk en vrije tijd

Gezien er tegenwoordig bijna overal wifi geïnstalleerd is, krijg je de indruk dat je nog op erg weinig plaatsen kan komen. We zoeken naar scholen, werkplaatsen, opleidingscentra, restaurants, winkels, bibliotheken, … die nog geen wifi hebben en ook geen te sterke externe straling te verduren hebben. Alle tips zijn welkom. Je kan ons steeds contacteren via het contactformulier. Alle waardevolle tips worden hieronder vermeld. Op deze site kan je zien waar je wifi-vrije scholen in Nederland en België kunt vinden. In Vlaanderen is het aanbod echter nog zeer beperkt.

Verplaatsingen

Elk vervoermiddel levert een belangrijke blootstelling op. Het zijn doorgaans kleine ruimtes die grotendeels uit metaal bestaan. Straling die erbinnen gegenereerd wordt door gebruik van mobiele telefoons, tablets en computers van andere passagiers of door externe straling die via ramen binnenkomt, zal weerkaatsen op de wanden. Zo zal de stralingsbelasting sterk stijgen. Ook zullen er door interferentie hotspots of zones met extreem hoge veldsterkte ontstaan. Dit is bij wetenschappelijk uitgevoerde metingen vastgesteld.

Openbaar vervoer zoals treinen, trams, bussen en boten zijn vooral hierdoor erg lastig. Een eigen wagen is beter omdat je er dan zelf voor kunt zorgen om niet mobiel te bellen in je wagen. Doch daarin kan je weer meer last hebben van laagfrequente velden omdat je je dichter bij de motor, sturing en wielen bevindt. Nieuwere wagens bevatten meer elektronica en vaak ook bluetooth, wat ook weer meer problemen geeft.

Vliegtuigen zijn tot nu toe goed op gebied van elektromagnetische velden omdat aan de passagiers gevraagd wordt om hun toestellen op vliegtuigmodus te zetten om de technologie van het vliegtuig niet te verstoren. Hier lijkt echter verandering in te komen doordat meer en meer vliegtuigen ook wifi aan boord aanbieden. Wanneer je kan kiezen waar je zit, vraag je best een plaats achter de hoofdvleugel omdat zich daar het minst elektronica in het toestel bevindt.

Voor korte verplaatsingen biedt de gewone fiets soelaas. Voor verdere verplaatsingen is de beste oplossing een oude dieselwagen met zo weinig mogelijk opties. Helaas voor het milieu. Je kan er mogelijk wel een roetfilter op laten plaatsen. Wanneer de ramen bekleed worden met metaalhoudende zonwerende folie kan er ook minder straling van buiten naar binnen komen.

Vakantie

Met vakantie gaan is geen sinecure als je EHS hebt. Elk vervoermiddel levert een belangrijke blootstelling op. Je vindt geen overnachtingsplaats meer waar geen wifi aangeboden wordt, of er staat een zendmast vlak naast je gedroomde plaats om tot rust te komen.

Als je plaatsen kent waar het nog wel goed vertoeven is, laat het ons dan weten via het contactformulier. Dan voegen we het hieronder toe.

Voor Nederland kan je terecht op de website van StopUMTS.nl en bij de Stichting EHS Nederland. Verder kan je ook nog terecht op de websites van Wifivrij.nl en „Hotels ohne WLAN”.