Internationale EHS-dag 16 juni 2022: Laten we het onzichtbare zichtbaar maken

15 juni 2022 | Acties

Sinds enkele decennia leeft een bepaald deel van de bevolking in de periferie van de samenleving. En over de hele wereld noemen deze mensen daarvoor dezelfde reden. Je ziet ze waarschijnlijk bijna nooit. Zij verbergen zich in hun huizen, in zomerhuisjes, op het platteland, in caravans in de bossen en sommigen vluchten zelfs naar het buitenland. Maar ze zijn er en hun aantal neemt toe. Het lijkt erop dat zij niet langer dezelfde rechten en kansen hebben als de rest van de bevolking. En er zijn zoveel dingen die ze niet kunnen doen:

  • Ze kunnen geen werk vinden
  • Ze kunnen niet in ziekenhuizen verblijven
  • Ze kunnen niet deelnemen aan familiebijeenkomsten
  • Zij kunnen niet reizen met bus, tram, trein of het vliegtuig
  • Ze kunnen niet naar concerten, bioscopen, musea, restaurants
  • ….

Wat je ook maar verzint dat jij wel kunt doen, er is een grote kans dat zij dat niet kunnen. Heb je enig idee van de redenen daarvoor? Het antwoord is eenvoudig. Het is de straling van draadloze technologie; mobiele zendmasten, mobiele telefoons, Wi-Fi, Bluetooth enz. En het is het effect van het almaar toenemende gebruik van elektriciteit. Zij worden gedwongen de elektromagnetische velden te vermijden om niet ziek te worden.

De door de mens veroorzaakte stralingsniveaus overschrijden in de afgelopen 20-30 jaar de achtergrondstraling steeds meer, met vele duizenden tot wel miljoenen keren. Steeds meer mensen reageren hier lichamelijk op met hoofdpijn, slapeloosheid, huiduitslag, allergieën, hartkloppingen, darmproblemen, oorpijn, stress, vermoeidheid en nog veel meer. Lees “Electromagnetic hypersensitivity in Denmark – A challenging handicap” (Elektrogevoeligheid in Denemarken – Een uitdagende handicap), opgesteld door de Deense EHS-vereniging. EHS staat voor elektrohypersensitiviteit ofwel elektrogevoeligheid.

Het Europees Economisch en Sociaal Comité schrijft in “Digitalisering – een uitdaging voor Europa” dat ongeveer 13 miljoen Europeanen aan EHS lijden. Citaat: “Elke dag neemt het aantal mensen met EHS toe: volgens recente schattingen is tussen de 3 en 5% van de bevolking elektrosensitief, wat betekent dat ongeveer 13 miljoen Europeanen aan dit syndroom kunnen lijden…

Deze “onzichtbare” mensen vinden het erg moeilijk om voor hun rechten op te komen, aangezien hun milieustoornis niet bekend is en in het algemeen in de maatschappij niet wordt erkend. Zij vinden het erg moeilijk om de aandacht te vestigen op hun nijpende situatie juist als gevolg van hun aandoening: de zwaarst getroffenen kunnen zelfs geen mobiele telefoon of computer gebruiken en velen kunnen zich niet op een normale manier in het openbaar begeven.

Op 16 juni zullen op openbare plaatsen over de hele wereld gele stoelen worden neergezet. De stoelen zullen een portret geven van de “Onzichtbaren” en een persoonlijke kijk geven op hun leven met beperkte rechten, aan de rand van de samenleving.