APPLE moet miljoenen iPhone 12-gebruikers compenseren

13 oktober 2023 | Acties

In september ‘23 verbood Frankrijk de verkoop van de iPhone 12 omdat de toestellen te veel elektromagnetische straling uitzonden. Onder Franse druk heeft Apple snel snel een nieuwe update gelanceerd die de straling onder de norm brengt. De Franse NGO Phonegate vraagt nu compensatie voor de overmaat aan straling die ze de laatste 3 jaar hebben opgedaan.

Steun hun eis en teken de petitie. Bescherm ook jezelf: steek je gsm nooit in je broekzak als die aanstaat. Afstand is je vriend!

De Franse overheidsinstantie ANFR (Agence Nationale des Fréquences) test regelmatig smartphones. Een peer reviewed paper  van prof. O. Gandhi gaf reeds in 2019 aan dat smartphones tot meer dan 11 x over de Amerikaanse FCC limiet en tot 3 x over de Europese ICNIRP (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection) limiet gingen, en dat in 9 van de 10 door ANFR geteste toestellen (bij gebruik tegen het lichaam). Fabrikanten ‘lossen’ dit op door aan te bevelen om de toestellen vast te houden op afstanden van 5 tot 25 millimeter van het lichaam om aan de veiligheidsnormen te voldoen. ANFR haalt echter ook regelmatig toestellen van de markt die de normen (op meer afstand van het lichaam) overschrijden.

Zo ook recent dus voor de iPhone 12 5G (model A2403). Uit tests uitgevoerd door de ANFR bleek dat de absorptie van de straling door het lichaam 5,74 watt per kilogram bedroeg. Dat is 1,74 watt of 40% meer dan de maximale hoeveelheid energie die het lichaam zou mogen opnemen als de telefoon in de hand wordt gehouden of in de broekzak zit (de toegestane limiet van de specifieke absorptiesnelheid (SAR) “ledematen” bedraagt 4 W/kg). Dit leidde tot een tijdelijk verkoopverbod in Frankrijk en de eis dat Apple alle verkochte modellen aan de norm laat voldoen.

Apple heeft hierop gereageerd met de iOS 17.1-update die de SAR verlaagt tot 3,94 W/kg voor een limiet van 4W/kg.  Deze zou op 10 oktober in Frankrijk hebben plaatsgevonden.

Meer dan drie jaar lang werden bezitters van de iPhone 12 5G (model A2403) bewust misleid door APPLE over hun werkelijke blootstellingsniveaus en ze liepen dus extra gezondheidsrisico’s als de mobiele telefoon bijvoorbeeld in een broekzak werd gestopt.

De NGO Phonegate Alert* vraagt de nationale en Europese autoriteiten om alle iPhones 12 5G (model A2403) die in Europa zijn verkocht terug te roepen en om de huidige eigenaars schadeloos te stellen door Apple. VEHS Vlaanderen doet, samen met vele andere Europese organisaties, mee aan deze oproep.

Nadat APPLE de door ANFR vastgestelde overschrijdingen van de regelgeving aanvankelijk krachtig had betwist, heeft het deze de facto erkend door ermee in te stemmen een zeer minimalistische software-update uit te voeren die de SAR verlaagt tot 3,94 W/kg voor een limiet van 4W/kg. 

Deze update beperkt echter de oorspronkelijke technische kenmerken en vermindert dus ook de waarde van de toestellen. APPLE eigenaars van een iPhone 12 moeten ofwel een andere mobiele telefoon kopen of een minder efficiënte iPhone 12 op het gebied van connectiviteit houden.

APPLE moet daarom de miljoenen iPhone 12-gebruikers compenseren.

De NGO Phonegate Alert vraagt om een eerlijke compensatie voor de geleden schade, waarbij de klant de keuze heeft:

– Gratis vervanging door APPLE door een recenter model dat voldoet aan de huidige normen;

– Of een gelijkwaardige financiële compensatie voor eigenaren die niet geïnteresseerd zijn in een gratis vervanging.

Door deze petitie te ondertekenen, dwing je de gigant Apple verantwoording af te leggen voor zijn ernstige tekortkomingen op het gebied van veiligheid en gezondheid.

Volgens de NGO Phonegate zijn er nu 43 modellen mobiele telefoons die zijn geïdentificeerd als gevaarlijk voor de gezondheid van gebruikers en die ofwel van de Franse markt zijn gehaald of waarvan de SAR (Specific Absorption Rate) softwarematig is aangepast. De nieuwste: de Iphone 12, de Motorola Edge, de Essential Clap 20+, de Xiaomi Poco X3 en de Logicom Le Swipe.

De informatie van de leveranciers is dus niet steeds betrouwbaar. En de risico’s zijn reëel, niet alleen voor kanker, maar ook voor de mannelijke vruchtbaarheid. Een goede raad van Phonegate Alert: steek je gsm nooit in je broekzak als die aanstaat! We verwijzen ook naar een interview met prof. Dr. D. Davis, die steeds herhaalt: ‘Afstand is je vriend’.

* De NGO Phonegate Alert  heeft zich als doel gesteld de gezondheid van miljarden dagelijkse gebruikers te beschermen die al meer dan 20 jaar worden blootgesteld aan de straling van hun mobiele telefoons en om de slachtoffers en patiënten te helpen verdedigen tegen de gevolgen van het bedrog van de fabrikanten.

Petitie: https://www.change.org/p/apple-must-indemnify-millions-of-iphone-12-users

Website Phonegate: https://phonegatealert.org/en/