Tweede Europese bijeenkomst van elektrohypersensitieve personen (EHS)

24 juni 2023 | Acties

Op zaterdag 17 juni 2023 vond de tweede editie plaats van de internationale bijeenkomst voor ElektroHyperSensitieve personen (EHS). Hiermee overtroffen de organisatoren, Ma Vie en Mode Avion en Un lieu de vie pour EHS asbl, het succes van de eerste bijeenkomst in 2022, waarop er bijna 100 deelnemers waren.

Deze tweede editie had een Europese dimensie met meer dan 150 deelnemers uit 9 Europese landen en uit 17 Europese partnerverenigingen, voor een boeiend programma: conferenties, ontmoetingen en uitwisselingen, concerten, …

We verwelkomden ook EP-lid Michèle Rivasi en haar medewerker Charles-Maxence Layet en de overkoepelende vereniging Europeans for Safe Connections (ESC).

CONFERENTIES OVER HET ONDERWERP ELEKTROHYPERSENSITIVITEIT

Elektrohypersensitiviteit, of overgevoeligheid aan elektromagnetische velden van onder meer draadloze communicatiemiddelen, is een groeiend probleem in onze maatschappij. Ondanks het feit dat de symptomen sinds 2006 worden beschreven in een door de Wereldgezondheidsorganisatie gepubliceerde definitie van “elektrohypersensitiviteit”, heeft deze groeiende groep mensen nog steeds moeite om begrip en gehoor te vinden in de politieke en medische wereld. Ondanks gerechtelijke uitspraken in verschillende Europese landen waarbij het probleem wordt erkend in individuele gevallen, vinden veel mensen het nog steeds moeilijk om hun rechten gerespecteerd te zien in de gezondheidszorg en bij sociale voorzieningen, ook al gaat het om ongeveer 5% van de bevolking.

Op 17 juni stonden er 6 conferenties op het programma rond volgende thema’s:

👉 Europese acties met betrekking tot EHS:

Charles-Maxence Layet, parlementair medewerker van Michèle Rivasi, naast europarlementslid ook voorzitter van l’Association Zone Blanche;

👉 Online meeting met Kent Chamberlin, PHD, Professor & Chair Emeritus​, Dept. of Electrical & Computer Engineering, University of New Hampshire en David Gee, voormalig Senior Adviser, Science, Policy, Emerging Issues in the European Environment Agency (1995-2012), één van de auteurs van de rapporten  ‘Late lessons from early warnings’

👉 Voorstelling van de vereniging Europeans for Safe Connections ECS

De missie van ECS is  een betere preventie en bescherming van mensen (waaronder elektrogevoelige mensen, kwetsbare groepen zoals kinderen, zwangere vrouwen en andere gevoelige en zieke mensen), flora en fauna tegen de schadelijke effecten en risico’s van EMV’s.

👉 Het bouwen van een elektromagnetisch afgeschermd huis door Guy Lerat – voorzitter van « Un lieu de vie pour EHS asbl »

👉 Een witte zone voor personen met EHS in de gemeente Tintigny: Kristien Pottie – mede-realisator van Ma Vie en Mode Avion

👉 5G en hoe je ertegen beschermen: Benoît Louppe – Studies & Life, expert in de effecten van elektromagnetische straling op het milieu.

Tussen de conferenties was er tijd voor :

ONTMOETINGEN TUSSEN DE VERSCHILLENDE EUROPESE VERENIGINGEN GEVOLGD DOOR EEN CONCERT

In verschillende stands stelden de 17 Europese verenigingen werkzaam op het gebied van elektrohypersensitiviteit (preventie, bescherming, gezondheid, enz.) hun acties om het bewustzijn te vergroten voor en konden plannen gemaakt worden voor de toekomst.

Er werd een groepsfoto (zie boven) gemaakt, achter het spandoek « Recherchons (encore et toujours) zone blanche désespérément ». 

De dag werd afgesloten met een Folk-concert georganiseerd door de band Suprême.

DE ORGANISATOREN

De organisatie was in handen van  Ma Vie en Mode Avion  (YouTube serie over EHS)  en Un lieu de vie pour EHS asbl

(Een plek om te wonen voor EHS), en werd gerealiseerd met de steun van 17 non-profit organisaties uit heel Europa die met het onderwerp te maken hebben, waaronder:

  • Europese overkoepelende vereniging: ESC – Europeans for Safe Connections en zijn leden Stop5G – ECI
  • Uit België: AREHS asbl, VEHS, Ma Vie en Mode Avion, Un lieu de vie pour EHS
  • Uit Frankrijk: Cœurs d’EHS asbl, AZB – Association Zone Blanche asbl, Robin des Toits, PRIARTEM, CRIIREM, Lyondes, Débranche, ACCAD
  • Uit Zwitserland: ARRA
  • Uit Duitsland: gesund verNETZt
  • Uit Nederland: Stichting EHS
  • Uit Denemarken: The Danish EHS Association, May Day

“We vragen de politieke wereld :

  • een ​​betere integratie van de handicap « elektrohypersensitiviteit » in een samenleving die steeds meer gericht is op draadloze technologieën,
  • een betere preventie tegen gevaren van draadloze communicaties voor de gezondheid.

Link naar de website van het evenement : https://www.mavieenmodeavion.com/rassemblement-ehs